Och som ni säkert vet, så finns de överallt.

Och om du inte vet att dessa gubbar finns överallt, är du troligen en av dem.

I det här fallet har jag ett exempel från golfklubben. Vi hade vårträff med damsektionen för ett par veckor sedan (ibland tar det längre tid att processa saker, OK? ;)), säsongsupptakt, och vi fick en demonstration och presentation av utrustning av banmanagern, som driver företaget som äger och sköter banan. (Klubben hyr liksom in sig på banan numera.) Gott så.

När mannen ifråga började prata bollar, så var det, liksom all annan utrustning, per automatik för damer. Extra mjuka bollar, som då ska vara anpassade till damers/kvinnors svinghastighet generellt och ge bättre längd och feedback för en damsving. Lite mer utveckling kring olika bolltyper gicks igenom och för mig var det inte helt klart vad som var skillnaden mellan en damboll, en mjukare herrboll och en ”proffs-” eller tourboll. Framför allt förstod jag inte om alla damer generellt bör spela med just en damboll eller om det finns ett läge där det är dags att plocka fram en annan sorts boll? Någon tumregel liksom, typ ökad svinghastighet, kraftiga tillslag etc.

Det skulle jag ju inte ha frågat. Och framför allt skulle jag inte ha sagt att jag spelar med herrklubbor. Eller nåja, jag spelar ju med A-/seniorflex = klubbor avsedda för lite äldre herrar som inte har lika mkt klipp i svinge längre, men som ff slår hårdare än damer som då ska ha lite eller damflex. (Gäller att hålla tungan rätt i munnen här.)

Jag frågade alltså den här erfarna och kunniga mannen om det fanns någon skillnad i bollval om man, som jag, spelar med hårdare skaft eller om det fortfarande är bäst med en damboll? Första svaret var ja, damboll är lämpligt. Alltid. Och sedan kom reaktionen på att jag spelar med herrklubbor. ”Vad har du för handicap?” 36, svarar jag och då fick jag en lektion i hur FEL klubbor jag har, hur han minsann skulle hjälpa mig att få rätt klubbor och bla bla bla bla bla. 

Jag blev helt stum. Lovar!

Varför? Jag blev bara så förvånad över besserwisserkommentarerna att jag inte visste vad jag skulle säga?!? Ja, jo, visst fattar jag att mannen ifråga kan mycket om golf och golfutrustning, han har ju spelat professionellt och har varit pro i säkert 40 år. Jag ifrågasätter inte kunskapen, men jag ifrågasätter starkt bemötandet.

Om människan hade börjat med att fråga mig om jag har fått hjälp att prova ut dessa klubbor/skaft, hade jag tyckt att han betedde sig proffsigt. Om jag då hade svarat nej, hade det ju varit ypperligt att kontra med att säga att han tycker att det kan vara läge att prova om det verkligen är just de klubborna som passar mig. Men, nu hade jag ju svarat ja på den frågan och då kanske han ändå skulle tycka att han ville hjälpa mig för att se om jag verkligen har rätt utrustning och det skulle vara fint så. 

Så var nu inte fallet, för jag har fel klubbor. Punkt. Bara för att jag är kvinna och höghandicapare. Punkt.

Hur tänker man då? 

Jag blir topp tunnor rasande (istället för att skriva ngt mycket fulare) och vägrar ha med fanskapet att göra öht. För jag tycker att det är så oförskämt att bemöta människor på det sättet. Alla har olika förutsättningar och även om det finns tumregler, finns det så många olika samband och förutsättningar som ändrar dessa tumregler. Det gäller inte bara golfen.

I alla sporter som har redskap handlar det om att skapa förutsättningar för spelet. Även när kroppen är ditt enda redskap, men särskilt när du har något som ska vara en förlängning av dig. Oavsett om det är en motorcykel, en golfklubba, en mountainbike, innebandyklubba eller whatever. Vissa är glada och nöjda med det som placeras i deras hand och växer liksom aldrig ur sin utruatning, gör det bästa av det de har (eller fattar helt enkelt inte bättre och är glada och nöjda ändå). Dessa människor brukar man kunna hjälpa en bit på väg ändå, genom att tipsa om justeringar, inställningar, teknik, känsla etc. Andra gillar att fundera, trixa, testa och utvärdera handling kontra resultat. Dessa byter ofta utrustning för att det ska kännas bra och för att få bästa möjliga förutsättningar för spelet/sporten. Det finns så klart en kategori som köper prylar, det bästa och dyraste som finns på marknaden, oavsett om det passar den egna förmågan och läge på utvecklingskurvan, men till den kategorin hör inte jag. (Och inse att jag generaliserar grovt här.)

Förutom motorcyklandet (och kanske cyklandet) är golf den ”värsta” materialsport jag har sysslat med. Och utrustningen GÖR skillnad. Stor skillnad. Jag har också förstått varför även en nybörjare kan hjälpas av en ”custom fitting”, för ett proffs kan ju spela med i princip vilken klubba som helst, de har ju bra teknik (även om de så klart vill ha bästa utrustning för just deras spel), men en nybörjare behöver ju all hjälp han/hon kan få, så att hitta rätt klubbor är A och O för att ha roligt och utvecklas.

Jag har gjort en utprovning av mina klubbor. Två ggr till och med. Och de provningarna gav samma resultat, jag ska spela med A-flex på de klubbor som jag gillade att slå med. Med damflex (eller lite) böjer sig klubbskaften för mycket, i baksvingen så att de ser ut som fiskespön (framför allt driver, men även järn) *haha* och vid bollträff och framför allt när jag tar gräs vrider sig hela klubban. Inte jättebra känsla när klubborna wobblar omkring i luften. 😉

Jag råkade ut för samma sak när jag var ny i hojvärlden och kom till en bana där det kördes i olika grupper. Jag fick inte köra i gruppen med mina hojkompisar, för jag var tjej och det var en tuff grupp där nybörjare kunde fara illa… Efter ett pass i nybörjargruppen flyttade de över mig i den ”tuffa” gruppen istället. Den som gjorde den första bedömningen var en man i övre medelåldern…

När jag tävlade i karate på 1980-talet, fick jag tillsägelse av domarna att inte slå så hårt (mot torso, där full kontakt var tillåten) för det kunde ju göra ont på tjejerna… domaren som sade till var en man i 45-årsåldern…

Så, alla gubbar som vet allt där ute (oavsett sport som utövas), förutsätt inte att ni vet allt och att ni vet bättre bara för att den ni pratar med är av kvinnligt kön. Fråga istället, så att ni vet förutsättningarna. Visst, det kan vara så att kvinnan ifråga har fått helt fel information, fattat fel och behöver just DIN hjälp! Men förutsätt för helvete inte att hon inte har någon som helst koll bara för att hon är kvinna.

2 kommentarer

 1. Catten

  Det gäller tyvärr inte bara sport, utan alla ämnen.
  Det gäller tyvärr inte bara gubbar – utan #allamän.

  Jag är så trött på patriarkatet 🙁

  Svara

  • Sant Catten. Och det inledde jag ju med, men sedan förlorade jag mig i min nördiga värld. Hahaha! Pöss

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *