Laxsson – 

en variant av Janssons frestelse, med varmrökt lax och färskost

Min absoluta favorit till jul, efter skinkmackan! Det blir en mild och krämig gratäng, som i sig själv är en hel måltid om du serverar den med grönsaker till. Jag föredrar att göra den med varmrökt lax, i bit, men du kan så klart välja den lax du gillar bäst. Jag har sett recept med både kallrökt och gravad lax. Min bösta version är i alla fall varmrökt. I bit. Mums!

Mjölkfritt

Normalt lagar jag mjölkfria gratänger, men för smaken på den här laxjanssonen, funkar inte de ersättningar för färskost som finns, så jag använder komjölksprodukter och då är det liksom ingen idé att försöka hitta mjölkfria alternativ till grädden. OM du vill göra mjölkfritt, funkar så klart Icas sojabaserade Sour Supreme istället för färskost och antingen soja- eller havregrädde. Jag skulle inte välja kokosgrädde i just den här rätten, emn smaken är aom baken. *haha* Mjölkfritt margarin är basvara här hemma.

Laktosfritt

Färskost och grädde finns laktosfritt numera, säkert även margarin, men jag har som sagt mjölkfritt som basvara.

Glutenfritt

Ströbrödet – uteslut eller hitta ett glutenfritt atröbröd (om du inte orkar göra eget förstås)

När jag lagar mat, är alltid måtten lite på en höft, men ungefär så här ser det ut.

Ingredienser (6-8 portioner buffé, middag för 4)

  • 1 kg potatis
  • 2 gul lök
  • 200 g rökt lax
  • 2 dl grädde av valfri sort (jag väljer oftast Milda minimat, laxen är rätt fet)
  • 200 g naturell färskost
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymald peppar (jag föredrar vitpeppar, men en del skulle nog säga att svartpeppar passar bättre här)
  • 2 msk ströbröd

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär potatisen i strimlor. Skala och hacka löken. Dela laxen i mindre bitar (du väljer storlek).

Täck bottnen på en ugnssäker form med potatis och varva sedan potatisen med lök, lax och lite peppar. 
Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och blanda ner färskost, salt och peppar. Häll blandningen i formen och strö över ströbrödet.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Godast när den har fått svalna lite. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *