Man ska inte köra bil full.

Men vet du, det är lika illa att köra bil påverkad av annat, som trötthet eller huvudvärk. Lika j-vla FARLIGT!

Fast jag har inte trott att det gäller mig. Så klart. Jag är ju en utmärkt bilförare och vet mina begränsningar. Jag gör inte så’na dumma misstag. Alltid på topp.

Ja men eller hur.

Jag har hsft huvudvärk hela elgen. Värst i lördags. Så mycket huvudvärk att jag har sett suddigt ibland. Ändå skulle jag prompt ut och handla. Och köra bil.

Det var först när jag hängde på tutan för att hura åt den där korkade bruden som sakta gick över vägen med näsan i telefonen, på vägen där jag skulle fram, som jag insåg att jag hade missat rött ljus. Och att den där ”bruden” faktiskt gick på ett övergångsställe och hade grön gubbe. Och mina medtrafikanter, de stod så snällt och UPOMÄRKSAMT vid stoppet och såg mig susa fram emot fotgängaren som var helt oförstående. (Läskigt förresten med en människa som inte tittar upp! Gör inte det, gå aldrig över ett övergångsställe utan att se dig omkring. Det kan komma idioter som jag.)

Nej, det var inget okänt ställe. Det är ett ställe som jag har svårt att uppmärksamma rödljuset äveni vaket, skärpt tillstånd. Här insåg jag mitt misstag och skämdes. Och blev rädd! För mig själv och mitt ego. Vilket korkat beslut.

Det smartaste hade varit att parkera bilen där. När jag kom till insikt. Men den djupare insikten kom först senare. Just i upptäcktsögonblicket ville jag helst bara gå upp i rök. Jag kunde ha kört på en annan människa på grund av mitt dåliga omdöne. Det är så människor dör i trafiken.

Nu ska jag pränta in i min skalle, att ingenting kan vara så viktigt att jag har rätt att riskera någon annans liv när jag ska göra något. Det är förbjudet enligt lag att köra bil påverkad. Det borde gälla allt som påverkar mitt omdöme, uppmärksamhet och reaktionsförmåga.

Kör inte bil om du inte mår bra. Var rädd om dig och om andra.

  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *