Jag funderade lite idag. I brist på annan sysselsättning. Över skillnaden mellan sympatisk och empatisk.

När vi var på Playitas kommenterade en av tjejerna som var med, en händelse med att säga ”Jag är en sympatisk människa, jag.” Det var en kommentar på mitt ogulliga förhållningssätt till barn (eller människor generellt, men som blir extra tydligt just när det gäller barn). Jag är liksom inte typen som säger ”Ååååååååhhh” bara för att det kommer en bebis eller blir överlycklig och vill ta hand om bara för att det dyker upp ett barn. Barn är människor för mig och vissa gillar jag, vissa inte. Jag har en positiv inställning till möten, men jag vill veta vem jag möter innan jag åååhar och gullar. Punkt.

I det aktuella fallet satt vi då vid frukostbordet och bakom oss började ett litet barn hosta riktigt äckligt och elakt. Min spontana reaktion var att krypa ihop och tänka ”Fy vad äckligt”. (Japp, en del bacillskräck och ingen som helst lust att ta del av det som eventuellt kunde spridas.) Resesällskapets reaktion blev ”Ååååååh, stackarn.”

Ni förstår.

Och då kom hennes kommentar: ”Jag är en sympatisk person, jag” eftersom vi reagerade så olika och vi just innan hostan hade pratat om barn och de olika val vi gör. (Hon har valt att inte skaffa några barn, jag har ett fint (och vuxet) monster fast jag i ungdomen sade ”ALDRIG”.)

Och här skulle jag ju kunna börja tolka in vad det var hon egentligen ville säga om MIN personlighet, men det gör jag inte. Det får vara fint så. Vad jag funderar över är om hon verkligen menade sympatisk, eller om det var empatisk hon menade?!? Eller funkar båda?

Hör blir det svårt, för när jag börjar tänka efter är det mindre skillnad på empati och sympati än mellan empatisk och sympatisk. För att ha sympati eller empati är för mig en viss medkänsla, fast empati är att känna med en person och sympati att känna för. Är du med? Att vara en empatisk person är däremot en människa som känner i själ och hjärta, nästan fysiskt, med andra människor i deras känslor, medan en sympatisk människa (för mig) är en som är omtyckt eller lätt att tycka om för att han/hon har lätt för att identifiera sig med andra och skapa förtroende.

Tro inte att jag på något sätt försöker att omdefiniera något, jag bara berättar hur orden klingar hos mig. Har du en definition av begreppen tar jag tacksamt emot den!!!

Men, tillbaka till pudeln och dess kärna (knasigt uttryck för övrigt) – JAG! *haha* Det som fick mig att tänka på det här var en lite äckligare och mer pinsam incident hemma, imorse. Älskade, underbara galenmannen kom hem efter tandläkarbesöket och frågade mig om jag var dålig i magen? (NEJ! Man ska inte prata om så’nt hör, men nu gör jag det ändå!) Ja, lite, svarar jag, och undrar så klart om han också mår dåligt och om vi kanske har ätit något konstigt och börjar genast försöka klura ut vad det kunde vara för jag hade verkligen inte ätit något aom ja inte tål men visst hade jag haft lite diarré på morgonkvisten… Ja, sade han, jag märkte det eftersom jag fick göra rent toaletten lite extra när jag kom hem. (GAAAAAAH!!! PANIIIIIIIK! PIIIIINSAMT!!! Det händer liksom ALDRIG!!! Inte MIG!!!) Och då tänkte jag, stackars älskling aom mår dåligt. Säger han. 

????

Och anledningen till att jag står helt frågande till detta är ju för att JAG ALDRIG skulle ha tänkt att det var synd om någon det första jag gjorde om denna någon hade sprayat ner toan och sedan inte gjort rent efter sig! JAG hade blivit GALEN! Och tänkt att set var skitäckligt och jävligt SLÖTT! Och bett vederbörande vara så jävla god att göra rent efter sig nästa gång.

Han är så snäll, den fina mannen. Men vad i HELVETE GÅR han på?!? 

Så, jag funderar så klart på vad jag är för en. Särskilt sympatisk verkar jag i alla fall inte vara. Och empatisk? Njae, jag kan. Det vet jag. Men jag kanske inte är en empatisk person i första hand, utan mer egoistisk? Vad vet jag. Jag möste nog fundera en stund till.

Och se över mina toalettvanor.

Jag tvättar i alla fall händerna.

Varje gång.

Det är rätt sympatiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *