Tänkte på en sak i bilen i morse… Du vet, det där man säger, att man lär sig av sina erfarenheter och inte ska ta med sig misstagen in i nästa förhållande?

Jag tänkte just på det, att man inte vill ta med sig misstag man har gjort i tidigare förhållande(-n) in i nästa? 

Det är ju helt korkat! För vad ma än har lärt sig i tidigare förhållanden, funkar ju inte på nya, eftersom det är just nytt!!! Visst, det finns massor av erfarenhet, om vad man inte vill ha och vad man inte ska och vad man ska eller borde göra, men det är ju en ny person, nya förutsättningar och en helt annan situation.

Erfarenheterna man gjort, går ju att ta med sig, men lösningarna man kom på, de var ju för förhållandet man lämnat.

Vad vill jag säga med det? Hur mycket du än har lärt dig av dina gamla förhållanden, så är det inte de specifika lärdomarna som kommer att rädda det förhållande du har idag. Om du vill vara med personen idag, tar du med dig erfarenheten att lösningarna är till för det du är i här och nu och jobbar på ditt förhållande utifrån de förutsättningar ni har. Inte det som gällde förut.

Ett exempel:

När min skrutts pappa och jag skiljdes, var det några saker som jag tog med mig in i nästa seriösa förhållande. Jag trodde erfarenheten från det förra förhållandet gav mig det rätta sättet att se till att samma sak inte upprepades, men ack så fel jag hade. Samma sak upprepades, lite annorlunda scenario, men exakt samma utfall. Skrutts pappa och jag flyttade till en annan stad för att jag skulle få möjlighet att studera där jag ville, bli något, för oss. När vi senare flyttade hem igen (hem för honom mest) och vi något senare separerade, fick jag reda på att han inte alls ville flytta. Han hade inte vågat säga nej, för att han var rädd att jag skulle bli arg. (Det var ett återkommande tema vid våra samtal kring skilsmässan, min ilska, för om man älskade varandra bråkade man inte… men, det är en annan story.) Vi pratade mycket om flytten, trodde jag, och jag trodde att jag försäkrade mig om att vi inte flyttade om mannen inte ville. Jag kunde studera var som helst och ville bara flytta om det var okej för alla. Svaren jag fick gav inga indikationer på att flytten var ett problem.

Samma sak hände typ 12 år senare. Jsg blev erbjuden ett jobb i en helt annan del av landet, ett drömjobb, men innan jag sökte det förvissade jag mig om att hela familjen tyckte att tanken på att flytta var ok. Skrutt lovade att prova, men hon lovade ingenting och det var fint så. Sambon sade ja och för säkerhets skull drog jag historien med skrutts pappa och sade att det är viktigare för mig att familjen håller ihop än att jag får göra det här jobbet. Jag hade ett alleles utmärkt jobb, som jag inte skulle vara missnöjd med att behålla. Jag fick ett positivt svar från sambon, sökte och fick jobbet! Flytta!!! Jag skaffade lgh, vi planerade för försäljning av radhuset, skrutt och jag flyttade, sambon blev kvar i väntan på besked om nytt jobb (bättre betalt, men lite resväg, vi pratar landsbygden) och försäljning. Radhuset såldes, men inget jobbavtal skrevs trots flera erbjudanden, lägenhet skaffades i Stockholm (?) men inget svar eller prat om ev flytt berördes vid fråga från mig. Finns massor att säga, men det jag är ute efter är att hur mycket jag än försökte, med erfarenhet från tidigare förhållande och resultat, fick jag ändå samma resultat. Nu flyttade jag inte hem pga sambon, utan för att skrutt inte trivdes, men förhållandet tog slut. Jag fick ge upp mitt jobb. Familjen splittrades. Och av den här mannen fick jag inte ens veta varför det vlev så här, för ju mer jag sökte svar, desto mer teg han.

Jag tänkte inte skriva så här mycket, men jag känner att det här är en viktig insikt. För mig. 50 år gammal. Insikten att mina erfarenheter formar mig, hjälper mig att förhålla mig till olika situationer, kanske hjälper mig att tänka ett steg längre och kommunicera bättre, men jag har levt i 50 år i tron att jag ska använda mina erfarenheter i förhållanden för att inte göra om samma misstag i nästa. Med fokus på interaktionen mellan mig och mannen jag har ett förhållande med.

Men, idag gick det upp för mig hur korkat det är och har varit!!!

De erfarenheter jag har gjort ska naturligtivs användas på MIG! Och bara på mig! För att jag ska löra mig hur jag fungerar och kan interagera. Då, enbart då, får det effekt på oss. För det enda som INTE är annorlunda i ett nytt förhållande, är ju jag! Och det är ju MINA erfarenheter jag baserar mitt agerande på!

Nytt förhållande, nya förutsättningar, gamla jag med erfarenheter och mål. Med det i bakhuvudet, kan jag jobba på att få ett fungerande förhållande och använda VÅRA erfarenheter för att få OSS att växa och stanna kvar. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *